Økologi

Min interesse for økologi startede allerede omkring 1970 og mundede ud i at jeg i 1982 overtog Holbæk’s første Biodynamiske forretning, “Mælkebøtten” i Nygade.
På det tidspunkt opfattede mange det som noget nærmest “religiøst” at skulle tænke over hvad man puttede i munden – eller på markerne.
Forståelsen for at begrænse kemikalier i naturen, kunne ligge på et meget lille sted, som desværre indebar en omfattende forurening mange steder i landet, både fra industri og landbrug, før man indså vigtigheden og det hensigtsmæssige i at passe på naturen og os selv.
Den indstilling har heldigvis ændret sig i retning af at det nu er blevet en naturlig del af mange menneskers hverdag at tænke i økologi og bæredygtighed.
Det er derfor naturligt for mig at bringe den del ind på siden – og nu man alligevel kører rundt efter “Loppefund” og oplevelser, er det jo en god mulighed for også at få lidt sundt med hjem.


Økologi og bæredygtighed trives fremragende i Vestsjælland.

Økologi og bæredygtighed

Speciallandbruget Muld

Muld er en lille selvforsyningsagtig gård ved Vipperød og Holbæk. Her arbejder Ane Rørdam Hoffmeyer (uddannet designer, nu landmand og diverse andre roller på Muld) og Jens Vestergaard Jensen (kok og landmand). Vi dyrker så mange forskellige afgrøder vi overhovedet magter og holder diverse dyr, så vi kan få så mange ingredienser til god mad som over hovedet muligt. Gården er under omlægning til økologisk landbrug.

Den første søndag i hver måned holder vi åben gård hvor man kan spise frokost og se sig omkring. Ca en gang om måneden holder vi Muld-middag, fællesspisning ved lange borde, nogle gange med en koncert før eller efter.


Den Lille Gårdbutik
Den Lille Gårdbutik
Gl. Skovvej 120
4300 Holbæk
Tlf: 6199 1522
Se åbningstider i kalender.
De føste to små lokaler er indrettet i det gamle hønsehus med ting fra den gamle gård. Fødevarerne er alle økologiske og skønt vi endnu ikke er en statskontrolleret økologisk gårdbutik, så er alt frugt og grønt fra haven dyrket efter økologiske principper. Æggene kommer fra egen besætning, fritgående og kun økologisk fodrede høns, og grisene, som vi har om sommeren, er både frilands og økologisk fodrede. Vores dyr skal have det godt!


GårdbutikkerMeinerts Mølles produkter er stenkværnet på gammeldags manér og indeholder de naturlige næringstoffer, som naturen har tilføjet.
Mejnerts Gårdbutik har åbent:
Mandag-onsdag fra kl. 9.00 – 13.30
Torsdag fra kl. 9.00-17.00
Fredag-søndag lukket

 


Birkemosegaard Økologiligger på Sjællands Odde mellem Overby og Havnebyen. Her har vi også en lille Gårdbutik, hvorfra vi sælger vore økologiske og biodynamiske varer.
Fra Grundlovsdag til 31. August
Alle dage til kl fra 9:00-18:00
Fra 1. september til Grundlovsdag
Åbent fredag  fra kl 9:00-17:00
Lørdag, søndag og på helligdage til kl 9:00-17:00.


Kiselgården

Kiselgården
Jonstrupvej 18
4350 Ugerløse
Gårdbutikken har åbent hver dag fra 10 – 18
Bor du for langt væk til at besøge vores gårdbutik, kan du få leveret en grøntkasse direkte til døren, med de bedste grøntsager Vestsjællandsk jord har at tilbyde. Se kassen her
I dag tilhører der 70 ha til gården, som stadig drives økologisk og biodynamisk, men i en mere moderne udgave for at kunne få det bedste produkt og udbytte.


Økologisk caféMarliese’s Gårdcafé på Orø
Marliese er kendt over hele øen for sine kager med bl.a. havtorn, aronia og hyben.
Alt hvad der serveres i Marlieses Gårdcafé er økologisk,
og caféen modtog sidste år det økologiske spisemærke i guld.
Åbent:
1. maj – 13. sept. 2015 – lør. og søn. kl. 12–17
1. jul. – 9. aug. – onsdag – søndag kl. 12-17


Hos RønnelyØkologi lægger vi vægt på den personlige kontakt med vores kunder.
Du kan ringe til os og bestille varer til afhentning.
Åbent:
Mandag – Torsdag 8 – 16. Tlf tid: 8 – 13
Fredag 8 – 16.30. Tlf tid: 8 – 12
Lukket lørdag & søndag/helligdage.
Der gives 10% rabat på egne produkter ved afhentning og kontant betaling.


 Tuse Næs GårdmosteriTuse Næs Gårdmosteri
Bavnen 4
4300 Holbæk
Tlf: 2993 3136 – 2179 9114
Vores mål var fra starten, at vi ville dyrke økologiske æbler og derfor undgå enhver form for sprøjtninger og lignende. Dette princip har vi overholdt indtil nu, og vi kan nu endelig kalde os for et økologisk landbrug.
Hvert år har vi selvpluk af æbler fra ca. midt i september til efter efterårsferien. Selvpluk er en oplagt mulighed for selv at smage og vælge dine æbler og samtidig få en oplevelse ud af det.


GårdbutikkerGodsets Vin
Næsvangsvej 8, 4550 Asnæs
Tlf: 5965 1393

»Godset« er et husmandssted med 7 tønder land – men i Frankrig havde det under visse betingelser været nok til, at det kunne kaldes et Chateau, så hvorfor ikke.
Godsets Vin er et lille vinfirma med speciale i økologiske vine og med en ambition om kun at føre kvalitetsvine.


FjordgØkologiården
Nykøbingvej 43
4300 Holbæk
Tlf: 2143 2303

Økologi er i dag mange ting – det gælder også her på Fjordgården. Når vi har valgt at drive Fjordgården økologisk, skal det ses som et forsøg på at have en bæredygtig virksomhed, såvel miljø- og ressourcemæssigt som økonomisk. Siden omlægning til økologi i 2008, er vores oplevelse at andet faktisk ikke giver mening for os…


Stensbølgård GårdbutikStensbølgård – Økologisk gård og gårdbutik.
Smedevej 18, Kyndeløse
4470 Kr. Hyllinge

Der kan købes økologiske varer bla. oksekød fra eget opdræt (grillpølser, spegepølser, højrebsbøffer, hakket oksekød og andre udskæringer) derudover vil der være andre økologiske varer fra lokalområdet. Bla. økologisk æblemost fra Hellas frugt og økologisk øl fra “Hornbeer”

Gårdbutikkens åbningstider: Tors-Fre: 15-17. Lør: 11-14 (Eller ring og lav en aftale Tlf: 4296 7125)Mineslund Gårdbutik
Mineslund – Økologisk kød og pålæg.
Asnæs skovvej 38
4400 Kalundborg
Telefon: 5956 4525

Gårdbutikken har åbent mandag – torsdag fra kl. 10-15, fredag 10-17 og lørdag 09-13.  Gårdbutikken har idag status af at være detailslagterforretning og fungerer også som enhver anden slagterforretning.  Dog har forbrugeren her mulighed for at se, hvordan forarbejdningen af kødet foregår, hvordan dyrene lever og dermed følge processen fra jord til bord.
Mineslund ligger på den smukke halvø Asnæs ved Kalundborg. Ved ankomst til Kalundborg kør mod Lerchenborg og herfra videre ud af halvøen.


Gårdbutikker

Husmandsstedet
Holbækvej 238
Allindemagle
4100 Ringsted
Tlf: 2030 3616

Et af de økologiske landbrug på Midtsjælland. Tag dine børn med ud til vores gård og se hvordan dyrene har det. Køb æg direkte fra hønen, frugt & grønt direkte fra haven og opdag hvor godt maden smager, når den ikke er dyrket med hjælp fra pesticider.
Som et mindre landbrug med fokus på bæredygtighed og økologi, sælger vi frisk frugt og grønt direkte fra køkkenhaven, opdrætter og slagter vores egne grise og henter æggene friske fra hønsegården.


SyvendekøbgaardSyvendekøbsgaard

I Syvendekøb lige udenfor Mørkøv ligger den gamle gård ved navn Syvendekøbgaard, hvorfra vi har stalddørssalg af en række af vores egne produkter.
Vi sælger æg og honning i boden året rundt, og i sæsonen sælger vi desuden kartofler og grøntsager. De aktuelle varer kan ses her.
Vores landbrug er under omlægning til økologi, og alle vores grøntsager og kartofler dyrkes derfor uden brug af kunstgødning og sprøjtemidler.


Økologiske fårJernløsegårdens Øko-lam.

Køb økologisk lammekød fra Jernløsegården

Kødet stammer fra Jernløsegårdens økologiske fårebesætning, hvor dyrevelfærd og kvalitet har en høj prioritering. Jernløsegården ligger i Sdr. Jernløse, ca. 10 km sydvest for Holbæk. Gården ejes af Lars Poulsen og Tove Rasmussen og har været drevet økologisk siden 2000, og kontrolleres mindst en gang om året ved NaturErhvervstyrelsens økologikontrol.  Til gården er der 21,5 ha og ca. 65 moderfår.