jens_galschiøt

Jens Galschiøt skulptur på torvet i Holbæk

Kunstneren er endnu engang kommet til Holbæk med en af sine kontroversielle skulpturer.
Denne gang er det med installationen:”Adams Børn”.
Som altid lægges der op til dialog, denne gang omkring dee tre store religioner, kristendommmen, jødedommen og islam.
Fælles for religionerne er at de er bygget op over skrifter i deres religiøse bøger. I sokkelen på installationen vises skiftende citater fra bøgerne på 28 fladskærme.
Skulpturen er sammensat af bogstaverne i ordet:”Fundamentalism”
Jens Galschiøt siger blandt andet: “Jeg har skabt denne skulptur for at iscenesætte den religiøse discussion, som ofte bliver brugt som et argument for at stigmatisere “de andre”.
I min optik er de religiøse tekster så ens, at det er svært at skelne imellem dem. Derfor mener jeg ikke at det er det der konkret står i bøgerne der er afgørende, men hvordan og hvem der fortolker det.

This slideshow requires JavaScript.

Flygtningeskibet “Anton” lagde til kaj i Holbæk

Det var i 2010 at flygtningeskibet “Anton” var på besøg med 70 broncefigurer af flygtninge. Fokus var dengang på fattigdom i verden. Med de senere års massive strøm af flygtninge over Middelhavet og de mange tragiske dødsfald og skæbner undervejs, er temaet vist mere aktuelt end nogensinde.
Jens Galschiøt sagde selv om sine skulpturer:”Jeg har valgt at modellere hver enkelt flygtning med en smuk, stolt og individuel udstråling, for at understrege at disse personer er mennesker som dig og mig – og derfor som os, har krav på et anstændigt liv.”

This slideshow requires JavaScript.

En anden af Jens Galschiøt bemærkelsesværdige skulpturer: “Min indre Svinehund”, der blandt andet kan ses ved spillestedet “Elværket” i Frederikssund, blev i 1993 opstillet på Rådhuspladsen i Aarhus og tilbudt både kommunen og Aarhus Kunstmuséum ganske gratis. Man takkede pænt nej fordi: “Budskabet var for tydeligt”!
Det er jo netop et af kendetegnene ved Jens Galschiøts, efterhånden imponerende række værker – der er er ingen tvivl om hvad manden mener.
Det er kunst med et heldigvis altid tydelige udtryk af hvad hensigten er – tillige med et tiltrængt skud for boven imod pænheden, imod umenneskelige holdninger, imod at lade stå til, imod intolerance – for at påpege at vi alle har et personligt ansvar for at gøre op med de tendenser der, mere eller mindre skjulte, er tiltagende i samfundet og i os selv.

Se mere på kunstnerens website.