Malergården

Malergården i Odsherred er bestemt et besøg værd.

Malergården besøgte jeg som fotograf i anden anledning. Det var dog en kærkommen undskyldning for at foretage et længe udskudt besøg for at se stedet.
Besøget satte mange, også lidt uventede tanker igang.
Når man som tidligere antikvitetshandler træder ind i de, rigtig mange stuer og værelser er det da med lidt gensynsglæde jeg ser på de antikke møbler og interiører fra en efterhånden lidt svunden tid.
At se indretningen og forestillle sig hvordan livet kan have været i det store hus, er da en fascinerende opgave i sig selv.
Malerisamlingen vidner tillige om en tid, hvor begrebet Odsherredsmalere opstod og som Sigurd Swane var en ypperlig repræsentant for.

This slideshow requires JavaScript.

Swanernes historie og kunstneriske virke er beskrevet så mange steder, så den vil jeg gå let hen over.
Den del opleves vist bedst på stedet, hvor man sagtens kan få et par timer eller mere til at gå med at fordøje de mange indtryk i de efterhånden restaurerede bygninger.
Omgivelserne vidner ikke mindst også om det liv der må have været på stedet.
Den parklignende have og de mange bygninger med forskellig funktion, må i sig selv have været en lige så stor del af tilværelsen, som det kunstneriske virke.
At der ligger et uudnyttet potientiale i den del af Malergården, kan man kun håbe bliver inddraget efterhånden.
Det kunne give stedet et præg som ville række ud over at være museumsbygning og maleriudstilling.

Henrik Swane savner jeg!

Malergården

 

Henrik Swane havde taget rigtig mange tusinde fremragende fotos og mange af os kendte ham som en spændende kunstner og foredragsholder, men det finder jeg ikke rigtig ses på stedet.
Personligt har jeg ikke noget forhold til andre Swaner end Henrik og jeg tror at mange besøgende gerne ville se noget af hans livsværk, da det jo mest er ham vi har mødt og talt med.
Jeg oplevede at der manglede et vidnesbyrd om Henrik Swane, hans liv og virke. Der er jo da plads nok og Henriks historie er bestemt lige så interessant som “Maler-Swanerne”, men han er tilsyneladende stadig lidt familiens sorte får.
Der kan læses en lille artikel om Henrik Swane på www.antik-blog.dk ligesom der er en anmeldelse af bogen “Henriks Historie”, fremragende skrevet af journalist Lisbeth A. Rasmussen.

Læs også den meget beskrivende omtale af en, måske lidt mere ukendt side af “Mesterfotografen” Henriks virke på www.modkraft.dk

Æbleengen på Malergården.

Et spændende projekt har fundet vej til Malergårdens store have.
Man har beplantet et areal med 33 gamle Vestsjællandske æblesorter, 3 træer af hver slags, for at medvirke til at bevare dem for eftertiden.
Det er sket i samarbejde med Æbleværkstedet Nonnetit og er gennemført med støtte Ministeriet for Fødevarer Landbrug og Fiskeri.
Træerne er leveret af Pometet der har til opgave at producere frugt og planter til forskning og undervisning ved Københavns Universitet og Nordisk Genbank.
Lidt ringe at den store opslagstavle/skilt ved Æbleengen er blank, så publikum ikke informeres om projektet og skal kende det på forhånd, for ikke blot at opleve nogle tilfældige træer.
Se mere om Æbleværkstedet Nonnetit og aktiviteterne på stedet.

Malergården

Malergårdens unikke bygninger.

På stedet findes spændende gamle kampestens bygninger, som sagtens kunne være basis for andre aktiviteter på det smukke sted – SE SELV!

This slideshow requires JavaScript.